BURINA AKO JU NEPOZNÁTE

Pýr plazivýje tá najnezničiteľnejšia a najrozšírenejšia burina v našich záhradách. Aj keď má svoj význam lebo prekypruje a prevzdušňuje zem, záhradkári ju nenávidia. Je nedocenená aj z hľadiska účinkov na naše zdravie.
Liečivou je podzemná časť, svetlý dlhý koreň. Stačí ho nazbierať, očistiť, usušiť a použiť do čaju.
 
kopříva

Spôsoby použitia:
 
° mletý koreň pýru sa môže použiť ako prísada do cesta pri pečení chleba „pumpernickel“, ktorý je vhodný pre diabetikov, pre pacientov s chorobami pečene, reumatikov s močovými a obličkovými kameňmi
 
° odvar z koreňa sa doporučuje pre deti s bielkovinovou diatézou. V spojení s ľubovníkom bodkovaným pôsobí aj proti nočnému pomočovaniu. Pre príjemnejšiu chuť je odvar možné skombinovať s prírodnými ovocnými šťavami.
 
 Púpava lekárskatvorí na jar krásne žlto sfarbené koberce, ktoré lákajú včely aj užitočný hmyz. Krása tejto buriny sa však spája aj s mimoriadne liečivou hodnotou, preto sa zbierajú všetky jej časti vrátane koreňa, ktorý je najhodnotnejší. Horká chuť ho predurčuje na liečenie tráviacich orgánov hlavne pečene.
 
 
Spôsoby použitia:
 
°  víno z púpavových kvetov sa pripravuje z 250g kvetov, 1kg cukru, 2 litrov vody a 5 dkg vínnych kvasiniek. Zmes dáme do demižóna a postavíme na niekoľko týždňov na tmavé miesto. Keď kvet klesne na dno, víno scedíme a užívame 2 krát denne 1 pohárik pri zažívacích a ženských problémoch.
 
°  biele mlieko, ktoré rastlinka roní pri odtrhnutí sa môže použiť pri „vypaľovaní“ fibrómov a bradavíc. Po nariedení s destilovanou vodou sa môže použiť na omývanie očí pri zápaloch.
 
Žihľavu dvojdomúpozná snáď každý. Táto nevšedná rastlinka má všestranné využitie či už v liečiteľstve alebo v záhradkárstve. Najcennejší je jej vplyv na krvotvorbu a výrazne detoxikuje organizmus. Žihľava nemá žiadne nepriaznivé vedľajšie účinky preto je možné ju používať dlhodobo.
 
Spôsoby použitia:
 
°  žihľavovú šťavu s medom obľubujú hlavne deti pre jej sladkú chuť. Žihľava sa zomelie na mäsovom mlynčeku (alebo rozmixuje) a jeden diel šťavy sa zmieša zo štyrmi dielmi medu. Pripravená zmes sa skladuje v sklenenom poháriku v chladničke.  Užíva sa 2 x denne po 1 lyžičke.

pampeliška
 
°  pri mimovoľnom močení u detí sa pripravujú zo žihľavových semien zdravé koláčiky.
15g semien žihľavy sa zmieša s celozrnnou pšeničnou alebo špaldovou múkou, vodou a trochou medu, vytvaruje sa 6 kúskov koláčikov, ktoré sa upečú. Kúra trvá 2 týždne a doporučené dávkovanie je jeden kúsok denne.
 

5.0
01