Mlieko a mliečne výrobky v našom jedálnom lístku

Ich prínos pre naše zdravie je veľmi významný. A v dnešnej modernej dobe aj mimoriadne aktuálny. Určite ste aj Vy postrehli názory a diskusie k ich konzumácii a ste v rozpakoch –  či áno alebo nie. Na Slovensku v poslednom období výrazne poklesla spotreba mlieka. Poukazuje to na problém a vidíme, že spotrebiteľ sa nevie správne rozhodnúť. Pritom sme krajina s  históriou výroby mliečnych produktov a naše výrobky sú preslávené. Produkcia a spotreba mlieka má na celom svete dlhú tradíciu a mlieko je všeobecne uznávaným doplnkom našej výživy.
Mlieko nie je iba bežná potravina, má aj ochrannú a výživovú funkciu pre náš organizmus. Vážme si ho, nie všade je samozrejmosťou, je to prirodzený dar prírody.

mléko.jpg

Obsahuje bielkoviny, tuk, mliečny cukor, minerálne látky a vitamíny nevyhnutne potrebné pre zdravie každého z nás.
Dnes je pre každého z nás samozrejmosťou, že si kúpi aj fermentovaný mliečny výrobok. Živé mliečne kultúry a ich probiotické vlastnosti pohladia náš metabolizmus a  naše zdravie.
V supermarketoch nás zaujmú aj syry a najmä ich výber. Obzvlášť vyzreté syry majú priaznivý vplyv na naše zažívanie, tlak a srdce.

jahody.jpg

Posledné výskumy upozorňujú na to, že ovčie mlieko má najviac výživných látok, výrobky z neho sú preto žiadané. Na druhej strane kozie mlieko je najľahšie stráviteľné a preto je  vhodné aj pre ľudí so zažívacími problémami.
Mlieko nás sprevádza od narodenia. Je nenahraditeľným putom a vytvára nám pocit bezpečia. Často na to zabúdame.
Význam mlieka v našej výžive častokrát ovplyvňujú reklamy a trendy, ktoré  uvádzajú nás spotrebiteľov do rozpakov. Jednoznačne ale zdravotné tvrdenia odborníkov podporujú jeho konzumáciu a takisto aj rozmanitých výrobkov z neho.
Zdravotný prínos by mal byť pre nás rozhodujúci a preto do pravidelného nákupu zaraďujme aj mliečne výrobky.